נראה שלציבור בישראל יש חוסר הבנה בנוגע למי הם השמאלנים המגדירים עצמם סוציאל-דמוקרטים. בתקופה בה מדיניות הממשלה הינה מדיניות קפיטליסטית מובהקת אך יש יותר ויותר עניים, בימים בהם הממשלה מעלה את המיסים למעמד הביניים אך מוותרת על מיליארדים של שקלים במיסים כלואים לבעלי ההון, בימים בהם בעלי ההון בחובות לבנקים אחרי שאיבדו את כספי הפנסיה של הציבור, הסוציאל-דמוקרטיה דורשת לחזור לקדמת הבמה.
אני סוציאל דמוקרט. זה לא אומר שמחר כולם לובשים את אותה חולצה חיים בקיבוץ ולכולם יש אותו דבר וגדלים בחדר ילדים. מבחינתי זה אומר שני דברים מרכזיים: שוויון הזדמנויות, ואבטחת תנאי קיום בסיסיים. אין לי בעיה שמנכ"ל ירוויח יותר ממנקה. אבל אני לא מוכן שהבן של המנכ"ל כבר יהיה מסודר בעולם לפני שהוא קיבל החלטה כלשהי, בעוד שהבן של המנקה יצטרך נס כדי למצוא עבודה בטוחה שתכניס אותו למעמד הביניים. אני גם לא מוכן שהמנקה לא יצליח להשיג לעצמו קורת גג, ביטוח בריאות ופנסיה. אם אתה חושב כמוני, אז אתה גם סוציאל דמוקרט.
קפיטליזם הופך מעט אנשים לעשירים והרבה אנשים לעניים. בשני העשורים האחרונים בארה"ב, בריטניה וישראל הקפיטליסטיות, העשירון העליון התעשר בעוד שיתר העשירונים עובדים יותר קשה בשביל לקבל אותו דבר או פחות.
זה קורה גם דרך ההפרטה ושירותים שפעם היו מצרך בסיסי והיום נראים כחלום רחוק. לא רק זה שמעמד הביניים והמעמד התחתון מרוויחים פחות הם צריכים גם לשלם על שיעורים פרטיים לילדים כי מערכת החינוך קורסת, ביטוח בריאות משלים פלוס כי הקופה כבר לא מכסה ועוד דברים שההורים שלנו היו מקבלים בחינם כי הם היו נחשבים בסיסיים.
התוצאה הכי מקוממת של הקפיטליזם היא שאין שוויון הזדמנויות. בספורט, כל הקבוצות מתחילות עם 0 נקודות. בעולם הקפיטליסטי הילד העשיר מקבל חינוך טוב יותר, חוגים, ובית שבו ההורים פחות לחוצים שיפטרו אותם מחר בבוקר והם יישארו ללא כל. לא רק שזה מקומם אותי מוסרית, זה גם לא חכם כמדינה. תחשבו על כמות הילדים שגרים היום בדרום תל אביב או בקטמונים או בג'יסר א זרקא שיש להם פוטנציאל להיות גיל שוויד אבל בפועל אין להם דרך לעשות 5 יחידות מתמטיקה, כי ההורים שלהם חייבים את העזרה שלהם בפרנסה שלא לדבר על כסף לשיעורים פרטיים שברמת אביב כל ילד מקבל.
כסוציאל-דמוקרט אני חושב שעבודה מאורגנת זה אחלה דבר וועדי עובדים זה הגוף שדואג לעובדים יותר טוב מכל גוף אחר. אפשר לדבר על ועד הרכבת והנמלים וחברת החשמל. אבל התארגנות עובדים לא אומרת שאי אפשר לפטר, לא אומרת בטלנות ולא אומרת שחיתות. ידעתם שיש ועד עובדים בוולבו, נוקיה ובטבע?
נכון, צריך לעשות שינוי בעבודה המאורגנת בישראל, כמו שמנסים לעשות בארגונים סוציאל-דמוקרטים כמו "כוח לעובדים". אבל הקפיטליזם רוצה למוטט את ארגוני העובדים ולקחת אותנו לקיצוניות השנייה.
רוצים לדעת מהי הקיצוניות השנייה? דברו כמה דקות עם עובד קבלן. העובדה שמעסיק היום יכול להעסיק עובדים בלי לתת להם שום זכות בסיסית המגיעה להם הן על פי חוק והן על פי מוסר בסיסי הינה פשע מזעזע. עובדי הקבלן נוצרו כי לא היה להם איגוד עובדים שיגן עליהם. הם נולדו מתוך תפיסה שההכנסות בסוף החודש צריכות להיכנס רק לבעל ההון ושאם השוק לא דאג לך – לך לעזאזל.
קיצוני השוק החופשי אומרים שאם נחוקק עוד חוקים סוציאליסטים בעלי ההון יברחו. אני לא קונה את זה. בעלי ההון צריכים אותנו יותר ממה שאנחנו צריכים אותם. האם נוחי דנקנר ייקח את כל האנטנות של סלקום וילך למדינה אחרת? כנראה שלא. האם האחים עופר יעבירו את מפעלי ים המלח לסין? מסופקני. תשובה ישאב גז במקום אחר? לא מדובר בגאונים אלא באנשים שיודעים לחלוב את המדינה ובסוף גם איך לשלם לה מעט תגמול. האנשים שאני פוחד שיברחו הם האנשים שמסיימים תואר ראשון ושני באוניברסיטה ומרגישים שהם לא מקבלים כלום מהמדינה שהפסיקה לדאוג להם.
סוציאל דמוקרטיה היא לדאוג לרווחת האנשים ולא להעדיף אנשים אחדים על פני אחרים רק כי הם עשירים יותר. סוציאל דמוקרטיה זו רעות אמיתית ובעיניי גם ציונות אמיתית. מי שמפטר עובדים ועדיין לוקח הון עתק לכיסו הפרטי גורם לאנשים לחיות חיי עוני קשים, וזה לא החלום הציוני – זה סתם לא אנושי וחסר מוסר.
היי,
כתבת : "בתקופה בה מדיניות הממשלה הינה מדיניות קפיטליסטית מובהקת" יש לך דוגמה? בשנתיים האחרונות החופש הכלכלי נפגע, המיסים עלו, מסבסדים גני ילדים, ועדי העובדים עדיין שולטים בחברות הפרטיות. המדיניות בכלל לא קפיטליסטית.
http://www.liberal.co.il/BRPortal/br/P102.jsp?arc=371186
יש לי בעיה עם הפסקה האחרונה. היא באה בטענה לטייקונים כאנשים ("לא אנושי וחסר מוסר") ולא לממשלה כגוף שאחראי לחוקי המדינה. יש אנשים שיעשו רק את מה שטוב בשבילם, וזה בסדר. אי אפשר להניח שנצליח לחנך את כולם להיות אלטרואיסטים.
אם נוצר מצב שלבעל חברה שווה לפטר עובדים כדי להיות רווחי יותר, אני מצפה ממנו לעשות את זה. זו אחראיות כלכלית כלפי בעלי המניות. הדרך היחידה למנוע את פיטורי העובדים זה להוריד את הכדאיות של המהלך.
למה למנוע פיטורי עובדים?
להגיד שמדיניות הממשלה – מהגדלת הגירעון – עד הגדלת המגזר הציבורי – דרך טיפולי שיניים וחינוך חינם מגיל 3 היא "קפיטליסטית מובהקת" בא להגדיר 'סוציאל-דמוקרט' כאדם מנותק שרואה בכל מקום אויב עלום ורואה עצמו חתרן ומהפכני – שעה שאין לו הבנה כלכלית אמיתית של המציאות.
על איזה מגזר ציבורי מוגדל אתה מדבר? ממש עכשיו מפוטרים/מוצאים לפנסיה מוקדמת עובדי מדינה כמעט בכל משרד. אני עובדת מדינה, מרבית אנשי המשרד שלי הם מבוגרים וספק אם ימצאו עבודה חדשה (שלא לדבר על קריירה) כשיפטרו אותם בקרוב בגלל הקיצוצים בתקציב.
טיפולי השיניים היו גחמה של סגן שר הבריאות ואגב בגלל התקציב שנדרש עבורם, שנלקח שלא בצדק מתקציב סל התרופות, אלפי חולים לא יקבלו תרופות מצילות חיים (תמיד יש שני צדדים למטבע).
חינוך חינם מגיל 3 חוקק כבר בשנות ה-80 הוא פשוט לא תוקצב וממשלות התעלמו ממנו מידי שנה. אגב היישום המבריק שלו היום הביא לכך שבקרוב אף ילד לא ילך לגן כי הגננות קורסות תחת העמוס (והתנאים הלא הולמים של המקצוע) ואוטוטו יוצאות לשביתה.
במקרה הטוב, ישראל קפיטליסטית במימד מקביל לשלנו. בישראל קיים פרוטקציוניזם. ועדי עובדים בוחרים נציגי ציבור בפריימריז ומשם הדרך לרגולציה מיותרת לא רחוקה. הדאגה הזו למקורבים יוצרת את אותם "טייקונים", בשוק חופשי יותר, מי שלא היה עומד בתנאים של הצרכן היה מפנה את מקומו.
תודה. פוסט יפה.
אבל חוסר הנכונות לכך שהבן של המנכ"ל יהיה מסודר בחיים נשמע לי קצת קיצוני.
איך תמנע את זה?
מס ירושה קיצוני? יעקפו את זה.
שלא יהיו עשירים בעולם? זה מחזיר אותנו שמאלה מסוציאליזם.
פוסט מדהים . כל הכבוד !!!!111
חוצ מכמה שקרים בסיסיים כמ זה שהממשלה שלנו סוציאליסטית מאד הכל סבבה
פינגבק: נתניהו, יחימוביץ' ומיליון מובטלים | מה המצב
הפוסט שלך מכיל לדעתי בעיות רבות:
1. "בתקופה בה מדיניות הממשלה הינה מדיניות קפיטליסטית מובהקת" ואז שניה אח"כ: "בימים בהם הממשלה מעלה את המיסים"- אז לא, קפיטליזם מעולם לא היה בישראל, והעלאת מיסים היא היפוכה של התיאוריה הקפיטליסטית. הקפיטליזם שואף למס אפסי, לא להעלאת מיסים. גם ויתור על מיסים הוא לא קפיטליסטי. בכלל כל הנושא של מיסים כלואים זה עניין של ניהול- מדובר ב4 חברות בינלאומיות שמייצאות מישראל בעשרות מליארדים. האם כדאי לגבות את המס עכשיו ולהסתכן בסגירת המפעלים המקומיים משום שזה כבר לא כלכלי כל כך לתחזק מפעל בארץ שכל הייצור הוא כלפי חוץ (העלו את מס החברות הרי וההטבות במיסוי נגמרו) או לוותר ולהמשיך להנות מתוצרי הלוואי של מפעלים מקומיים (ייצוא מאפשר יבוא על ידי המרה של השקל בדולר, העסקת עובדים במישרין ועקיפין, תרומה למשק ולתדמית העולמית)? זו שאלה סבוכה, שאני אישית הייתי מעדיף להחליט בה לקחת את הכסף עכשיו (ולהוריד מיסים לכולם לא רק לחברות הללו בתקווה שהן ישוכנעו להשאר. אבל בוא לא נטעה- זו לא החלטה קפיטליסטית ובטח לא התנגשות בין התאוריות. סוציאליזם לא היה מחליט אחרת מקפיטליזם בנושא הזה היות וזו שאלה של מדיניות. להיפך, יתכן שדווקא הסוציאליזם היה מחליט ישר לוותר על החוב מתוך דאגה לעובדים.
2. "אני לא מוכן שהבן של המנכ"ל יהיה מסודר"- בשביל מה אנחנו עובדים אם לא בשביל הילדים שלנו? אתה רוצה להגיד לי שכל מה שאני עובד בשבילו זה רק בשבילי? ואתה קורא לעצמך סוציאל? אני עובד לא רק כדי לשפר את רמת החיים שלי, אלא כדי לשפר את רמת החיים של הסובבים לי והאהובים עליי. אמא שלי שחיה את רב חייה בסגפנות תמיד התנחמה בזה שהילדים שלה לפחות יוכלו לחיות טוב יותר, כי היא התקמצנה בחייה כדי לא להתקמצן עם חינוך ילדיה. אבל אתה תגיד לה- עד כאן? או שהטענה שלך תקפה רק לגבי עשירים? דבר שני- איך בכלל תאכוף דבר כזה? אין לך שום מנגנון שלא יהפוך ללא מוסרי ומפלצתי שיוכל להשיג דבר כזה, גם אם זה היה דבר נכון, וזה כאמור לא. וחוץ מזה, הבן של המנכ"ל לא שווה אליך. הוא נולד עם גנים אחרים משלך. כמו שאני לעולם לא אהיה יפה כמו בר רפאלי. לי זה נשמע שכל הטיעון הזה נובע מקנאה טהורה ולא על בסיס מוסר כלל, כי אין שום דבר לא מוסרי בזה שאנשים יפעלו להשגת המטרות האישיות שלהם, גם עבור אחרים.
3. "קפיטליזם הופך מעט אנשים לעשירים והרבה אנשים לעניים"- זו טענה לא נכונה. מחקרים הוכיחו שבכלכלה קפיטליסטית (שוב, ישראל לא קפיטליסטית) העשירים מתעשרים אבל גם העניים מתעשרים.
4. "ביטוח בריאות משלים פלוס כי הקופה כבר לא מכסה ועוד דברים שההורים שלנו היו מקבלים בחינם" – תשאל את ההורים שלך על הבריאות שהייתה פה רק לפני שלושים שנה, כי הסיפורים שאני שומע הם על מערכת בריאות כושלת. בעל הבית שלי, בן ה80, מתעקש שכל הרומנטיקה על הנוסטלגיה שהייתה פה היא עורבא פרח ושפעם החינוך היה הרבה יותר גרוע (אבל היתה משמעת) והבריאות בקושי הייתה. היום מקבלים דברים שפעם לא היו אפשריים בכלל, טכנולוגית וכלכלית בישראל. בוא נזכר שטכנולוגיה עולה כסף. לפחות היום כולנו יכולים לקבל שירותים של רפואה טכנולוגית מתקדמת, גם אם נצטרך לשלם על זה 40 שקל בחודש (זה מה שאני משלם על ביטוח משלים זהב עם הכל- סכום סביר לכל הדעות).
5. "בספורט, כל הקבוצות מתחילות עם 0 נקודות" – בדיוק! כל הקבוצות מתחילות עם אותם חוקים ואותן זכויות אבל לא עם אותם שחקנים. אני לא מבין דבר בספורט אז זרום איתי עם הדוגמא- גם בספורט יש קבוצה עם דויד כהן ויש קבוצה עם דורון ג'מצ'י. זה לא בדיוק שיוויון הזדמנויות.
6. "התארגנות עובדים לא אומרת שאי אפשר לפטר, לא אומרת בטלנות ולא אומרת שחיתות" – התארגנות עובדים אומרת בדיוק את אלה – היא אומרת שלך כעובד אין את הזכות לתת בדברים עם המעסיק שלך, היא גם אומרת שלמעסיק שלך אין דרך לפטר אותך בלי לעבור דרך הועד. הדוגמאות שאתה לא רוצה לדבר עליהן צועקות לשמיים.
7. "עובדי הקבלן נוצרו כי לא היה להם איגוד עובדים שיגן עליהם" – או או, אני מזמין אותך ללמוד קצת היסטוריה כלכלית כי עובדי הקבלן לא נוצרו כי לא היה להם איגוד, אלא דווקא כי היה איגוד והם לא יכלו להשתייך אליו. מה שקרה זה שההסתדרות השתלטה על העובדים בצורה כל כך משמעותית שהדרישות שלה גדלו ומעסיקים שלא יכלו לעמוד יותר בדרישות נאלצו לחפש שירותים מחברות, שירותים לאותו זמן הם היו מעסיקים אנשים בשבילהם. מחקרים רבים שנערכו לאחרונה מצאו שרב המעסיקים היו מעסיקים ישירות את כל עובדי הקבלן אם היו יכולים להמנע מחוזים אחידים שאיגודי עובדים כופים עליהם!
8. "קיצוני השוק החופשי אומרים שאם נחוקק עוד חוקים סוציאליסטים בעלי ההון יברחו" – זו טענה מטומטמת שגם אני בתור קפיטליסט לא קונה אותה. אם אנשים מסויימים לא ישקיעו, אחרים ישקיעו. כל עוד יש ביקוש יש היצע. השאלה היא כמה אנשים יחליטו להשקיע. חוקים סוציאליסטים מקטינים את הכדאיות של ההשקעה. ולמה זה משנה לנו? כי ככל שפחות אנשים משקיעים יש פחות תחרות, ואני חושב שדי ברור בימינו שכשיש פחות תחרות השירות פחות טוב והמחירים יותר גבוהים. אגב, גם אבירי הסוציאל-דמוקרטיה כמו שלי, מבינים מצד אחד כמה חשובה היא תחרות אך מצד שני מתנגדים לתחרות – למשל בשוק המלט, שלי יחימוביץ מסרבת לביטול המכס על מלט כדי להוריד את מחירו (דבר שיקטין את מחירי הבתים בעשרות אלפי שקלים) בטענה שהדבר עלול להוביל לפיטוריהם של עובדי מונופול המלט של לא אחר מדנקנר. צביעות.
9. ולסיום-
סוציאל-דמוקרטיה- היא אוקסימורון! איך בכלל יש דבר כזה? הרי זה דבר והיפוכו! דמוקרטיה נשענת על חירויות הפרט ועל היכולת של כל אחד להחליט על חייו, זוהי בדיוק הסיבה שאנחנו מאפשרים לכל אחד את זכות הבחירה. סוציאל(יזם) דוגל בעקרון הפוך שבו תמיד יש מישהו שיודע יותר טוב ממך מה טוב בשבילך ומתוך כך חותר תחת העקרון הבסיסי של הדמוקרטיה.
ואם קראת עד לפה – תודה.